Hoe werkt sportmassage?
Door het toepassen van sportmassage treden de volgende effecten op:
• De haarvaatjes in de huid en spieren gaan verder open, waardoor er een duidelijke toename van de doorbloeding optreedt. Doordat de spieren beter doorbloedt worden, zullen de gevormde afvalstoffen (o.a. melkzuur) beter worden afgevoerd en wordt spierpijn (zoveel mogelijk) voorkomen.
• De spierspanning wordt beïnvloed.
Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van verschillende handgrepen, te weten: strijkingen, knedingen, huidtechnieken, fricties, tapotage en schuddingen. Als regel houden we bij de sportmassage aan dat een sportmassage voor de sporter tot op zekere hoogte comfortabel moet zijn. Bij de massage wordt gebruik gemaakt van een tussenstof, olie of crème. Dit om wrijvingsweerstand te verminderen, waardoor pijn en irritatie van de huid en haarzakjes wordt voorkomen.
Doel van de sportmassage
Doel van de sportmassage kan drieledig zijn:
• Preparatief – (voorbereidend) geestelijke en lichamelijke voorbereiding op een sportevenement;
• Preventief – (voorkomend) dit vloeit voort uit o.a. het bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie en dergelijke, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt;
• Curatief – (genezend) het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het curatief werken van een sportmassage geldt voor een gezond weefsel.